<-Vissza a főoldalra

Hol legyen cégünk székhelye?

Piackutatás

Törvényi előírás, hogy minden vállalkozásnak székhellyel kell rendelkeznie. Ez lehet saját tulajdon, de az is egy jó megoldás, ha székhelyszolgáltatást veszünk igénybe. Ha utóbbi mellett döntünk, lényeges, hogy olyan szolgáltatót válasszunk, amely minden előírásnak megfelel.

Az ideális székhely kiválasztásánál számos-számtalan szempontot kell figyelembe vennünk. Egyik fontos szempont, hogy a székhely könnyen elérhető legyen, azonban nem feltétlenül az otthon a legszerencsésebb megoldás még a kisebb tőkéjű vállalkozások számára sem. Gyakran a székhelyszolgáltató az optimális választás.

Nagyon fontos szempont, hogy a székhellyel együtt egyben cégbíróságot és NAV szervezeti egységet is választunk cégünk számára, aminek lehetnek előnyei és hátrányai egyaránt. Feltételezhetjük, hogy Budapesten a sok vállalkozás között kevésbé feltűnő a miénk, így talán kevesebb ellenőrzésre számíthatunk, nagyobb a tolerancia küszöb.

Budapest mellett szólhat az is, hogy a legnagyobb presztízzsel bír hazánkban, mint főváros, ezért talán könnyebb komoly megbízásokat elnyerni. (Elsősorban a II., V. és XII. kerületi irodáknak van a legnagyobb renoméjuk.) Azok a vállalkozások, amelyek vidéken folytatnak üzleti tevékenységet, nem biztos, hogy a fővárosban is akarnak irodát fenntartani. Számukra ideális lehet egy budapesti székhely.

Tény ugyanakkor, hogy vidéken sokkal több pályázatot írnak ki, így a nyertesek száma is jóval nagyobb. Azt is muszáj megemlíteni, hogy vidéken gyakran kevesebb, sőt, több száz településen nem is létezik az iparűzési adó, ami jelentős könnyebbség a cégek kiadásai között.

Fontos szólni az ún. konvergencia régióról, amely a Közép-Magyarországon kívüli területet jelenti és jóval kedvezőbb pályázati feltételeket biztosít annál. A GINOP-program, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program mozaikneve szintén előnyöket garantál, hiszen kevesebb önerővel lehet vissza nem térítendő támogatásokhoz jutni.

A székhely emellett az adminisztrációs tevékenység és levelezés központi színtere. Adja magát a gondolat, hogy a legegyszerűbb saját otthonunkat annak megjelölni, csakhogy ez számos buktatóval járhat. Mivel a székhelyen folyamatosan jelen kell lennie valakinek és kötelező a hivatalos levelek átvétele, így akár egyetlen át nem vett értesítés bajt okozhat nekünk a NAV-nál.

Ha otthonunk a székhely, akkor egy esetleges behajtás során a lefoglalás a magánvagyonunkat is érintheti, mivel a cégünk a vagyonával felel mindenért. Az is megfontolandó továbbá, hogy az otthoni székhelyre az önkormányzat akár még építményadót is kivethet, míg székhelyszolgáltatás esetén ezt elkerülhetjük.

Mindent összevetve igencsak érdemes megfontolni, hogy egy székhelyszolgáltatóval kössünk szerződést, amely a terhek egy részét leveszi a vállunkról.